Extremt fluffig uträkning av antal svenska användare på Instagram

5 april, 2012 Av av nilserikjonas

Har själv försökt googla mig till ett svar på frågan, men gått bet. Försöker mig därför på en egen bakåtberäkning.

 

 

Instagram har enligt uppgift 25 miljoner användare globalt, vilket gör att fototjänsten gått om gamla klassiker som Foursquare (22 miljoner) och nya stjärnskott som Pinterest (20 miljoner)

 

Men hur många av dessa är då svenskar? Vi försöker approxomera utifrån Facebook fans; Globala basen av likes till Instagram ligger på 352 000 stycken. I Sverige finns 8 840 av dessa (2/3 är under 18 år).

 

25 miljoner delat med 352 000 gånger 8 840 blir 627 840 stycken.

 

Finns det då 627 840 stycken svenskar på Instagram? Tanken svindlar en smula, då Instagram bara finnits till iPhone fram till alldeles nyss. Orvesto ger vid handen att vi har strax över en miljon svenskar med iPhones idag. Skulle då alltså Instagram nå drygt 60% av alla iPhone-ägare?!?

 

 

Instagram känns väldigt utbrett och omtalat. Bloggerskan Kenza har över 100 000 followers! (Tack för tipset Rebecca) En google trends-sökning visar att sökningar och även omnämnanden ökar starkt i Sverige på sistone. Appen är just nu 10e mest nedladdade gratisapp i iTunes. Samtidigt har vi ett väldigt starkt Facebook-beteende i Sverige, vilket gör att jag misstänker att ration Instagram-användate till Instagram-fans på Facebook är lite högre just här, vilket skulle kunna dra ner siffran lite från de ovan nämnda 627 840.

 

 

Alltså; Med en extremt grov höftning, hur många instagram-användare har vi i Sverige? Mitt estimat är runt 400-500 000 stycken. Med en stark ökning runt hörnet nu när Android-användare släpps in. En kanal att hålla koll på !!

 

Edit 120409 – Och där köpte Facebook instagram för en miljard. Dollar.

Edit 130819; Nu finns det Orvesto-siffror! Läs mer här