The Social Network – recension av Facebook-filmen

13 oktober, 2010 Av av nilserikjonas

Var på The Social Network ,filmen om grundandet av Facebook, igår. Filmen överraskade och var riktigt bra, det var absolut inte en teknik/nörd-film.. Eller ja, det var en anstrykning av nörd, men den handlade mest om människor och maktkamp. Ett slags nördarnas Wall Street. Eller för nördarna vad American Psycko var för brat/finans-klicken.

Vad kan man jämföra den med.. Den har det missförstådda geniet från A Beautiful Mind, hetsen från Boiler Room, ett anslag av unga college-killar humor, men huvudsakligen den lite mörka maktkampen från Wall Street. En snabb film. Introscenen där Zuckerberg pratar med sin flickvän i 120 knutar är fantastisk. Alla vi som själva lider av verbal diarré kan känna igen oss och älska det.

Kort sagt var den riktigt riktigt bra. 2 timmar lång men kändes kortare, bra insatser av Jesse Eisenberg – som är rätt bildlik Mark Zuckerberg – såväl som Justin Timberlake. Timberlake spelar Napster-grundaren Sean Parker, en man med betydligt mycket mer karisma och rock n roll än Mark. Intressant man, definitivt värt en googling eller två.

Minnesvärda Citat;

The internetisn’t written in pencil Mark, it’s written in ink”. Har ju onekligen sin relevans i dagens debatter om köpta bloggare, sociala medier, hur åsikter om varumärken sprids via nätet etc..

”Drop the ”the”. Just ”Facebook”. It’s cleaner.”Sean Parket (aka Juston timberlake) angående sitens utsprungliga namn, TheFacebook.

Cool film, Zucherberg är en faschinerande karaktär, Parker är cool och rolig (vill litegranna vara honom ibland!). Kort sagt; Gillar’t.

4 av 5 scarves.

P.S. Malin somnade inte en enda gång, så tjejer verkar gilla den också!