Apps apps apps – just do it right!

14 december, 2010 Av av nilserikjonas

DN har idag en artikel om hur appar exploderar  som expansionsområde för företag. Inga revolutionerande nyheter, men värt att hasta ner en rad eller två om.

Appar är den nya facebook-gruppen – det man gör för att man visar att man hänger med. Och det finns ju absolut en affärslogik bakom det. Med antalet iPhones i Sverige uppemot 800 000 finns det potential för riktig räckvidd, dessutom räckvidd bland en attraktiv målgrupp (kuriosa; iPhone-ägare är 72% mer benägna att köpa hemmabio-projektor inom 2 år än genomsnitts-svensken).

Den fallgrop man får akta sig är att bara trycka ut en app för sakens skull. Har man för bråttom blir lösningen ofta vad jag kallar ett glorifierat bokmärke; Appen har precis samma innehåll som din site, den enda skillnaden är att du lite enklare kan komma åt det via en knapptryckning.

En iPhone har en massa fina egenskaper som man borde utnyttja sig av vid ett app-bygge;

  • Touchscreen – skapa inovativ och rolig interaktion. Se hur Försvarsmakten har gjort sina ”Har du det som krävs”-tester
  • GPS – Utnyttja att man kan veta var användaren är. Hitta närmaste butik för 7eleven eller expressen, beställ taxi dit du är nu med taxi Stockholm, eller åk lokaltrafik från där du är med SJ / Västtrafik
  • Kamera – här är nog det snyggaste exemplet de streckkodsläsare som finns i Prisjakts och Bokus appar, som gör att du enkelt kan hitta lägsta pris på en vara/bok du har framför dig
  • Gyro – Telefonen kan känna av rörlighet, vilket utnyttjas av appen som känner av dina sömncykler och väcker dig när det känns minst jobbigt
  • Koppling till telefonboken – koppla enkelt möjligheten att skicka info eller budskap till vänner via SMS-funktionalitet i appen. Kolla in pressbyråns namnsdagsgenerator, som ser vilka av dina vänner som har namnsdag, och ger dig möjlighet att skicka den en mobilkupong med en liten present.

 

Det är inte fel av företag att satsa på appar. Det viktiga är att de klurar en ordentlig vända på hur de bäst kan utnyttja plattformen.