Ger internet också fyrkantiga ögon?

25 oktober, 2010 Av av nilserikjonas

När jag var liten – back in the eighties – fanns fortfarande snacket om att ”tittar du för mycket på TV får du fyrkantiga ögon”. Nu visar en studie från Medierådet att TV-tittandet minskar, medan internetsurfande tokökar. Internet är nu en vanligare sysselsättning än att hänga med kompisar. Det var väl dags med den här generationen, den första som inte känner till en värld utan Internet. Frågan är om de också hotas med fyrkantiga ögon? 16:9-ögon kanske, efter widescreen-dimensioner?

I en artikel om studien i DN intervjuas den gode Johnny Lindquist (expert) om detta och påpekar med all rätt att det är gubbigt att säga att kids är osociala bara för att de sitter framför datorn jämt, de är ju naturligtvis sociala via datorn. Men jag unnar mig själv en smula gubbighet; Jag tycket det är sorgligt att bokläsandet har minskat hos 12-16 åringar från 36 till 18 procent. Visst, läsande, lärnade och kultur kan flytta till nätet på samma sätt som det sociala, Men tänk vad sorgligt att inte uppleva det fantastiska med bokslukaråldern, att inte känna glädjen i att försjunka i en god bok.

Mmm. En god bok. I fåtöljen.. Med en filt… Likt.. en.. gubbe..