Reklambyrån, mediebyrån och den strategiska rollen

14 september, 2010 Av av nilserikjonas

 Madeleine Östlund skriver en grej på Dagensmedia om rollen med strategisk rådgivning kring reklam och marknadsföring. Detta är något som man kan skriva volymer om, och som även jag berört tidigare..

Med rubriken ”Byråerna ute efter samma kaka” bygger Madeleine lite på den konflikt som ibland antytts mellan reklambyrå och mediebyrå. Reklambyrån har ofta haft lead inom strategiskt arbete, och vissa kallar mediebyrån för annonsförmedlare eller excelryttare. Frågan är dock om det finns en konflikt om samma kaka, eller om vi alla håller på att höja nivån strategiskt och därmed tittar på var sin sida av samma kaka. Eller samma mynt. Eller något..

Det jag försöker säga är att för att göra ett bra arbete som medierådgivare måste vi göra en metodisk grundläxa. Vi måste kika på målgrupper, timingar, nya format och möjligheter, kundgruppers rörelser i olika medier. Hur nya produkter och kundens försäljningskanaler påverkar medieval. Mediedag, consumer journey. Implikationer av mobilt och sociala medier. Etc etc. Samtidigt behöver en reklambyrå utgå ifrån ett strategiskt plannerarbete för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt. Men detta behöver inte vara en konflikt om samma kaka, utan att man helt enkelt båda jobbar på en insiktsdriven nivå.

Att vår käre kollega Janne Brännström lämnar Carat för Klirr innebär att både vi och Klirr har roller för strategiskt tänkande. Det behöver inte betyda att bara den ena av oss kommer utföra det.

Can’t we all just get along?