Abandon all hope ye who enter here

10 augusti, 2010 Av av nilserikjonas

Hedengrens bokhandel i Sturegallerian är en jävla fin inrättning, riktigt stort i källarplanet och med bra sortering både på svenska och engelska.

Inte blir det sämre av denna lilla litterära lustighet – ”Abandon all hope ye who enter here” skrivet övanför dörren. Hade ju varit kul om det var en referens till öppningsmeningen i Bret Easton Ellis American Psycho (”ABANDON ALL HOPE YE WHO ENTER HERE is scrawled in blood red lettering on the side of the Chemical Bank near the corner of Eleventh and First and is in print large enough to be seen from the backseat of the cab as it lurches forward in the traffic leaving Wall Street…”).

Eftersom dörren ifråga leder till avdelningen för engelska deckare antar jag dock att det är en Dante-referens i all enkelhet. Klassiskt kulturellt istället för popkulturellt. Oh well.