Findus krishantering vs. en lyxkrog i köpenhamn

10 mars, 2013 Av av nilserikjonas

Intressant att se att Findus nu börjar agera i svaromål mot hästkötts-skandalen. Man har börjat rulla ut en TV-film som tar ansvar och talar om vägen framåt

Positiva saker är även att man verkar funderat på sociala medie-aspekten: om man googlar på ”Findus reklam” kommer deras pressmeddelande upp överst, på en sida där man han se filmen igen och dela den. Och i filmen erbjuder de konsumenter att besöka dem i Bjuv och se hur kötthanteringen går till – något som tyder på transparens, och som också kan skapa mycket testimonials och content i sociala medier.

På det hela taget rätt smart skött skulle jag säga.. Man skulle kunna se till att köpa sig placeringar högst upp på Google och youtube för fler Findus-relaterade sökord också, nu blandas resultaten ibland upp med gamla filmer, men på det stora hela gillar jag upplägget..

 

 

findus kris vs noma kris

findus kris vs noma kris

 

Som en slags kontrast i skala kan man ta en händelse i början av februari i Köpenhamn; Krogen Noma, vid ett par tillfällen utsedd till världens bästa restaurang, lyckades ge 63 av sina gäster vinterkräksjukan. Google trends visar att händelsen ser ut att kunna få lika stort genomslag globalt som Findus-skandalen (blå linje är sökningar på Findus, röd linje sökningar på Noma). Noma är bara en restaurang, om än en världskänd sådan, och har inte möjlighet att köpa sig TV-utrymme för sin ursäkt. Istället väljer man att göra en komplett pudel med total transparens ned på detaljnivå; Vad har hänt, vad vet vi om varför det hänt, vilka blir konsekvenserna, hur har vi agerat. Man sätter till och med upp protokoll från livsmedelsinspektioner utanför lokalen.

 

Detta visar att det finns en faktor som är lika viktig som PR- och reklammuskler i krishantering; En passion och ett totalt engagemang för varumärket, och en tilltro till sin egen verksamhet som gör att man tillåter en fullständig genomlysning. Har man inte musklerna i mediepengar kan man väga upp för mycket med engagemang.

 

 

Findus PR-text

 

Välkommen till oss på Findus i Bjuv!

Hej, jag heter Kenneth och har varit kock på Findus i 22 år. Det är jag och mina kollegor som tar fram alla de rätter som vi erbjuder dig.

Som du kanske känner till hände nyligen något med vår lasagne som gjorde mig och alla andra på Findus väldigt ledsna. Jag och mina kollegor vill verkligen be er alla om ursäkt för det som inträffat.

När man lagar mat vill man ha riktigt bra råvaror. Det är lika viktigt för mig här i vårt kök som för dig hemma i ditt kök. I våra kvalitetskontroller upptäcktes fusket, som senare visade sig ha drabbat fler i branschen både i Sverige och runt om i Europa. Våra kontroller av leverantörerna har inte varit tillräckligt hårda för att avslöja den här typen av bedrägerier i tid. Nu har vi förbättrat kontrollerna rejält för att vara säkra på att det här inte händer igen.

Vi ställer nu ännu högre krav på oss själva och på våra leverantörer och vi har valt att arbeta vidare enbart med ett fåtal som lever upp till dessa krav. Vi har också genomfört en lång rad tester och tillsvidare DNA-testar vi också allt nötkött som vi använder i vår mat. Detta gör vi för att du som konsument ska känna dig helt trygg.

För att visa dig hur vi lagar vår mat och hur vi väljer och kontrollerar våra råvaror, vill vi gärna bjuda hit dig till Bjuv under en dag. Gå in på boka besök och anmäl dig. Där kan du också läsa mer om vad som händer under den dagen.

Du som väljer något från Findus ska vara trygg i ditt val.

Alltid.

 

 

Nomas PR-text

 

Statement

At noma, having happy and satisfied guests is paramount to our daily work and lives, and is our number one priority.

Unfortunately during week 7 (February 12th -16th) 2013, there were a number of cases where guests at noma where hit by Norovirus after their visit. It is a matter that deeply affects us all, and that we sincerely regret.

Since receiving the news, we have been working closely with The Danish Veterinary and Food Administration to find the source of the problem. As a result of our collaboration, we have determined the most likely cause of illness was Norovirus, which may have been brought in by a member of staff, who was symptom-free.

As a precaution the kitchen and restaurant have been deep cleaned several times following Health Inspection guidelines. This has been done on top of the overall cleaning, which takes place several times a day. Finally, all foods from week 7 were destroyed.

We have been in direct contact with all the customers affected.

Sincerely,

Rene Redzepi

 

Response to media reports/facts

• When did it happen

In the second week of February noma received information that guests had felt unwell. We were advised by The Danish Veterinary and Food Administration, that norovirus, the winter flu bug was the cause. They advised that it was spread via a staff member, who was a carrier and did not show any symptoms of the virus.

• Number of sick guests

There were 63 guests who got sick during this time period out of a total of 435 guests who visited the restaurant at that time.

• Response time

We received the first e-mail Thursday Feb 14.  We have staff and guests from all over the world and unfortunately there was a slight delay as the email was picked up initially by a non-Danish speaking member of the team and wasn’t responded to until Monday after the weekend service. We have addressed this and immediately changed our internal procedures.

• Actions taken in the kitchen

After Managing Director Peter Kreiner spoke with the Health Department on Monday Feb 18 guidelines were given and procedure put in place. noma is closed Monday so Tuesday morning staff re-set and cleansed the kitchen thoroughly. This procedure also included disposal of all produce which had been touched during the previous days. The procedure was repeated 3 more times during the following 48 hours. On Feb 20, noma had a meeting and inspection with The Danish Veterinary and Food Administration. They were satisfied with their findings and the restaurant was given the all clear.

• Hot water

noma is required to have at least one sink for washing hands in the kitchen. Noma has kitchens on two floors. On both floors noma has two sinks for washing hands. On the day it was tested, Wednesday Feb 20, three sinks worked to full satisfaction with very hot water, and the last one in the prep-kitchen was only lukewarm when tested. Noma’s reaction was to call a plumber immediately to fix the problem, and it was.

• Policy for members off staff

Noma has always had a strict policy for members of staff showing signs of sickness, and that is to send them home immediately and ask them to stay home for 48 hours even after they feel well.

• Our affected guests

Managing Director Peter Kreiner immediately contacted all the parties after received the notice, informed them of the findings and assured them noma was cooperating closely and transparently with the Danish Food & Drug Administration/Health department to get to the bottom of this, and that they would be kept updated. The cooperation included tests of norovirus among both staff as well as guests. When the first results came in, indicating norovirus, guests were informed and offered either to return as our guests or to be fully refunded.  We are delighted that many guests have already accepted the offer to return to noma.

• Publication of the case

On Thursday Feb 28, noma received a copy of the new report from The Danish Veterinary and Food Administration, since noma received the new report we have placed it front of the restaurant, so it is visible to guests before they enter the restaurant.

Furthermore on March 1, we also published a link to the latest report on our website.

We are of course devastated that this has happened and have done everything in our power to ensure it will not happen again.

Thank you for your support.

Sincerely

Rene Redzepi and the entire team at noma