Om Superbowl, mobilt vs print och ett medielandskap i snabb förändring..

4 februari, 2013 Av av nilserikjonas

I helgen gick SuperBowl av stapeln, en gigantisk reklamfest och det utrymme där världens dyraste reklamtid erbjuds. 2012 tittade 111,3 millioner amerikaner live, en siffra som lär ha slagits ordentligt i helgen. Även världen i övrigt tittar på, och denna räckvidd i starka målgrupper innebär att en 30 sekunders spot kostar uppemot 3,8 miljoner dollar, att jämföra med 3,5 miljoner 2012 och 2,7 miljoner 2008. Vaddå recession?

Den stora hajpen och den dyra reklamtiden gör att filmerna alltid är påkostade och ofta har en humoristisk. Nedan ligger ett par av de mer intressanta från 2013, komplett lista hittar man HÄR.

 

 

 

 

 

Superbowl är också ett exempel på hur annonsörer börsöker ta tillvara en ny digital utveckling. Nuförtiden släpper ofta annonsörerna filmen innan själva matchdagen för att den skall kunna få viral spridning (Budweisers film har delats 1,7 miljoner gånger hittills). Man försöker också utnyttja att allt fler konsumenter har en andra skärm framför sig när de ser på TV. Ett exempel från förra året är Chevy, som skapade en app för att man skulle få ut det mesta av matchen och reklamen.

 

 

 

 

Så TV-upplevelsen kan förbättras av digitalt, och digitala rörelser kan dras igång av TV. Det är en intressant symbios, och en klar möjlighet för annonsörer att skapa multiplikator-effekter. Det sätter fingret på det viktiga i att skapa reklam som sticker ut, och som konsumenter verkligen gillar. En annan lärdom från detta är att alla företag bör ha en mobil närvaro, speciellt de som har mycket synlighet i TV.

 

Mitt i denna anstormning av rörliga/digitala case kommer nya räckviddssiffror för den svenska printbranchen. Aftonbladet tappar 15 procent på vardagar och söndagar och
Expressen/GT/Kvällsposten tappar 11 procent på vardagar och 10 procent på söndagar. Aftonbladet sportbladet tappar hela 22 procent i räckvidd och når nu 558 000 läsare.

 

Det som håller trenden stången – förutom Dagens Nyheter – är förhållandevis små, nischade titlar. Jaktsegmentet går bra, såväl som resemagasin och magasinen Filter och Focus. Kanske är det så att breda och mer allmänna nyheter hittar man idag alltmer via digitala kanaler, medan print har en roll för nischade, fördjupade intressen?

 

Klart är ju att printhusen även måste följa konsumenterna i den mobila migreringen, vare sig det är en hel förflyttning av mediekonsumtionen eller ett komplement till existersnde konsumtion i traditionella kanaler. De som varit starkast i den här överflyttningen hittills är Aftonbladet, som har en räckvidd runt 2,5 miljoner unika per vecka på sin mobilsajt, vilket ger den starkare räckvidd än printen. En annan aktör som satsar mobilt är SvD, som har skapat en riktigt snygg mobil sida, kanske Sveriges snyggaste just nu. De lägger en del krut på att beskriva den nya mobilsidan i en egen kampanj och i en artikel, vilket väl visar att detta inte längre ses som en ”liten kul grej vid sidan av” utan som en viktig del av branchens utveckling.

 

 

 

Sällan har det varit så dynamiskt och spännande att jobba med media som nu. Snabba skiftningar gör att man hela tiden måste ligga i framkant vad gäller insikter, men också att det finns spännande möjligheter till fördelar för de annonsörer som vågar satsa på det nya. Med senaste Orvesto-uppdateringen kom siffror som att 1,4 miljoner svenskar läst av en QR-kod, att QR-koder verkar intressant från 20 års ålder medan SNS-tävlingar peakar först runt 45, att detta med att besöka internetsajter blir populärt först över 20 (antagligen för att de ungre surfar helt via appar). Vi ser också att de som tittar mycket på TV4 gillar SMS-tävlingar men har lågt index på mobilsurf och QR-koder, medan Kanal5-tittare är pigga på allt. Mängder av insikter, mängder av saker som händer – hur spännande som helst!

 

Aktivitet senaste 3 mån ålder

 

 

mobilt vs TV-kanal