Nya Facebook Graph Search

16 januari, 2013 Av av nilserikjonas

Facebook lanserar Graph Search, en mer avancerad sökfunktion där man inte bara söker vänner eller varumärken, utan man kan även söka efter intressen och information. Bl.a. kommer väderinfo gå att hitta, såväl som musik mina vänner gillar och foton från olika ställen.

 

 

 

Facebook anses närma sig Google på detta sätt, men säger att det finns en skillnad; Här hittar du vänner med ett intresse, eller ett direkt kort svar på en fråga om musik, väder eller något fakta – Google länkar till andra sajter som innehåller full info om ett ämne. Alltså ska graph search snarare ses som ett socialt wikipedia/eniro än ett nytt Google.

 

Techcrunch har lite exempel på sökningar i sin artikel från presseventet för Graph Search, där man bl.a. testar att använda funktionen för att hitta potentiella dejter, rekryterings-leads, restauranger och bilder från murens fall.

 

Alltså kanske inte en klar konkurrent till Google, men ett skojjigt verktyg för att hitta kort information som är relevant för mig och mina vänner. Och en förstärkning av sök, som länge ansetts vara en svag funktion för Facebook.

 

Återstår att se hur man kommer kommersialisera detta, men det går ju redan att köpa sig en hög placering i Facebooks sökresultat så någon variant av det känns väl rimligt framöver.

 

EDIT: Nu verkar detta rullas ut i sverige – idag (130425) dök det upp på min FB..

 

Facebook Graph Search Sverige

Facebook Graph Search Sverige