När mobilt går om print – vad blir konsekvenserna?

27 november, 2012 Av av nilserikjonas

Jag kikade lite på räckviddssiffror för Aftonbladets olika kanaler, och det blev en liten artikel på Dagens Media. Nedan finns en lite längre text kring mina reflektioner om det hela..

Det stora skiftet av konsumenter till mobila kanalen kan vi nu illustrera med ännu ett exempel; Aftonbladets mobilsida har nu större daglig räckvidd än den tryckta kvällstidningen. En ny utveckling är också att tillväxten för Aftonbladets vanliga internetsida börjar stagnera, om än på en mycket hög nivå. Detta sätter alltmer tryck på både byråer, annonsörer och publicister att utveckla den mobila annonsaffären.

 

 

Grafen ovanför är en jämförelse av dagsräckvidder, för print hämtat från Orvesto dag och för Mobilt hämtat från KIA Index. Det vi ser är att från vecka 42-43 är räckvidden för Aftonbladets mobilsite större än räckvidden för Aftonbladets tryckta kvällstidning – ett paradigmskifte.

 

Vad blir då konsekvenserna för annonsörer och publicister i Sverige? Här är ett par saker jag kommer att tänka på;

 

Växla upp mobilt annonssälj

Här börjar det komma små insatser från vissa aktörer, men det är fortfarande i liten skala. Om detta blir ett media med större räckvidd än print måste man satsa; Alla som säljer måste vara insatta i mobilaffären, och någon måste äga och driva frågan

 

Hur ser man på att ta betalt för innehåll

Jag tror att det är dags att väcka den här björnen till liv igen. Varje person som köper en aftonbladet genererar annonsintäkter PLUS 12 kr. Jag tror många brände sig lite på iPad-lanseringar, men det kan vara värt att lyfta frågan igen. Rent nyhetsinnehåll kan man kanske hitta gratis, men finns det fördjupningar, paketeringar, förströelser, rikare upplevelser som går att ta betalt för i mobilen. Spotify visar ju på att en betalningsvilja finns om man hittar rätt innehåll.

 

Utveckla hur vi mäter mobila kampanjer

Om mobilt utvecklas till ett räckviddsmedia, en kanal som jag har med mig så gott som dygnet runt, och där vi via styrningar och tekniska lösningar kan vara mer relevanta än i andra medier, då är det trist att utvärderingen skall stanna på klickfrekvens. SvDs satsning på att mäta effekten av mobila kampanjer via enkät-uppföljningar ser jag som ett steg i rätt riktning, mer sådant måste till. Även att titta på andra tekniska variabler, såsom inscreen och interaktion med banner tror jag är behöver utvecklas mer.

 

Utveckla mer kunskap om synergier

Vi vet redan idag att tv-reklam driver ett direkt sökbeteende, och att det är viktigt att finnas med i Googles mobilsök på relevanta termer när vi syns i TV och andra breda medier. Men vi på konsultsidan har en utmaning i att gräva vidare i vilka synergier som finns och hur mobilt passar in i en integrerad medieplan. Kommer QR-koder någonsin ta fart eller blir NFC nästa grej? Hur kan vi underlätta för konsumenter att gå från ett väckt intresse till en vidare interaktion på ett smidigt sätt?

 

Vi har känt till utvecklingen mot mobilt ett tag nu, men kanske kan insikten att mobilt hos vissa mediehus är större print sätta fingret på hur snabbt utvecklingen går. Vi har en rolig resa framför oss, och det är dags att börja rusta sig för den resan.

 

Edit; Nu har Aftonbladet själva skrivit om detta skifte på Dagensmedia..