Douglas Coupland om digitala samhället på Moderna Muséet!

5 december, 2011 Av av nilserikjonas

Douglas Coupland har länge varit en av mina favoritförfattare, från Generation X, via Shampoplaneten till utmärkta Girlfriend in a Coma och många fler. Coupland är också en internetnörd, med mycket spännande åsikter om människan och nätet. Däm min förvåning när jag via Twitter (@jangradvall ) fick reda på att han skulle föreläsa på Moderna Museet! Tyvärr fick jag reda på det för sent för att hinna dit (lite besviken på att Moderna inte marknadsfört en sådan här grej större) men en vänlig själv med användarnamn ”pelles” lade upp allt på Bambuser.


”There’s no shopping in Star Trek”

Har nu tittat igenom detta och kunde inte låta bli att skriva ihop lite grejer. Han är en grym talare så titta gärna på klippet också!

Douglas pratar mycket om Marshall McLuhan , mannen som redan på 60-talet myntade begrepp som Global Village och Media is the Message. McLuhan förutspådde mycket av det som är internet idag, med surfande (browsing) som ett tidsfördriv. Blir klart sugen att läsa lite av det han har skrivit.

Människor har inte förändrats fysiskt på 50 000 år fortsätter Douglas, det som har förändrats är redskapen. Internet och digitalisering har inneburit ”The erosion of the ability to conventrate, balanced however with the benefit of having all the worlds facts at your fingertips”. Det är här vi berör lite vid det som är mest spännande och visionärt med Coupland; Om internet innebär att vi koncentrerar oss mindre och bara snabbt överblickar fakta eftersom vi vet att fördjupningen finns på nätet – då kan man ju säga att internet har blivit en del av vårat medvetande. Internet är en del av vår utökade hjärna.

”The internet is re-wiring the brain” – internet kopplar om våra hjärnor, detta lägger han under begreppet Neuroplasticity. Detta säger Douglas själv kan kännas mörkt och lite Sci-Fi, vi saknar våra hjärnor från för 20 år sedan. De var kanske mindre utvecklade, men de var åtminstone förutsägbara.

Internet, genom att vara interaktivt och alla deltar, innebär också medvetandet att vi alla hör ihop, till skillnad mot böcker som var mycket mer individualistiskt till sin natur. Nya former av kollektivitet uppkommer hela tiden på nätet, kring allt från Lego till underliga former av Diabetes. Media, som tidigare var en smal gren inom forskning om människor, kultur och utveckling, kan nu visa sig vara det mest centrala för att förstå utvecklingen.

Man har länge undrat när virtuell intelligens skall uppkomma men den är redan här och det är det vi kallar våra vanliga liv; Följer man en vanlig person utifrån skulle mångas liv se ut som att de går upp, äter en matbit vid datorn och sen går och lägger sig. Alla upplevelser och all inlärning sker i det digitala.
Om vi då går med på att internet är en del av vår hjärna, innebär det på sikt att vi måste dela hela vår hjärna med internet, inte bara någon glamorös bit kring mode, trender eller coola Youtube-klipp. ”We need to be on the lookout for expressionist self-flattering and nostalgisation”.

Coupland är ju i grunden författare, men konkluderade att när vi skriver använder vi bara en del av hjärnan, och att han ville uttrycka sig på andra sätt. Andra halvan av föredraget består därför av att han går igenom lite av sin ”online-konstverk” (det är ju trots allt en föreläsning på Moderna Museet).

På det stora hela grymt inspirerande för alla som jobbar med digitalt på något vis!