iPhone vs Android

27 september, 2011 Av av nilserikjonas

I den mobila världen är iPhone vs Android en bintressant fråga. Vilken plattform skall jag utveckla en app för? Alla gör iPhone-appar, men samtidigt hör man att Android växer.

Viktigt att klargöra här är att antalet fysiska telefoner med ett system som existerar är en sak – antalet aktiva mobila användare som använder en viss plattform är en annan. I grunden är det så att vi idag har fler Android-mobiler på svenska marknaden än vi har iPhones, men samtidigt är iPhone-ägarna mycket mer aktiva användare av sina mobiler. Frågan aktualiserades i ett pressmeddelande från Widespace som fick spridning bl.a. i Dagens Media . Denna säger att man i Widespace nät har sett sidvisningarna mot Android än mot iPhone.

Detta förbryllar mig en smula eftersom såväl ledande svenska siter som internationella statistikhuben StatCounter ger en annan bild. Enligt dem är fortfarande knappt 60% av visningar mot iPhone, 30% mot Android och resten mot övriga.

Detta följer den generella uppfattningen att iPhone-användare surfar mer, iPhone-surfare har nästan dubbelt så hög klickfrekvens som Android på mobila banners, samt att ett varumärke som släpper en app tillvardera plattform med samma innehåll oftast 70% av nedladdningarna till iPhone.