Absolut Vodka Second Screen

5 september, 2012 Av av nilserikjonas

Second screen är helt klart ett buzzword inom media just nu. Det handlar om att medan vi konsumerar TV (huvudskärmen) har vi i allt större utsträckning en mobil eller läsplatta (second screen) tillgänglig. Denna andra skärm använder man då samtidigt som man kollar på TV, och det är en synergi som kan utnyttjas av annonsörer.

 

I sin enklaste form kan detta handla om att se till att finnas tillgänglig med mobil hemsida och mobilt sök. Om folk ser en TV-reklam där det pratas om ett smaskigt erbjudande på en resa, skall man kunna fixa mer info och genomföra ett köp via mobilen – utan att ens lämna soffan.

 

Det finns också mer sofistikerade verktyg, som mest används på andra marknader. När internationella kampanjer kommer till Sverige kan man dock få se lite roliga grejer ibland. Nu senast är det gamla kollegan och knyffeln Magnus Hammarskjöld som med sitt gäng på Absolut som levererat. I TV-reklamen som promotar Greyhound-drinken tillsammans med Swedish House Mafia  använder de sig av tekniken Shazam.

 

Shazam är en app som lyssnar av ljudslingor och identifierar dem. Vanligtvis används den i läget ”Fan vilken skön låt på radion, vad heter artisten nu igen”. Den kan ju också användas för att känna igen en reklamslinga och koppla till info om en annonsör. När man tittar på tv-spoten nedan dyker det efter 5-6 sekunder upp texten ”Shazam Now” i rutan. Drar man då fram sin app så kopplar den dig vidare till massa info om samarbetet mellan Absolut och SHM.

 

 

 

 

Appen känner igen ljudet…

 

Du länkas till en mängd interaktionsmöjligheter; Se hela videon, interagera via FB eller Twitter, eller läs mer om samarbetet.

 

 

Samarbetet innefattar också en interaktiv mixer, där man kan göra sin exen mix av låten och vinna priser..  För att komma åt den  delen måste man dock connecta med Facebook, vilket jag inte riktigt orkade..

 

 

Det går också att leta sig vidare til landra Absolut-projekt. Snyggt, relevant och allt mobilanpassat. Bra jobbat Absolut!

 

(ladda ner Shazam här )