Svenska använadre Foursquare och Gowalla

18 augusti, 2010 Av av nilserikjonas

 

 Foursquare och Gowalla är communities som baseras på geografisk position, du träffar kompisar, får tips om ställen och events somt samlar poäng/badges baserat på var du befinner dig. Det är lite av en snackis i internet / sociala medier / mediekretsar, och skrivs ganska mycket om i USA och UK. Gowalla sägs ha 400 000 användare globalt, Foursquare 2,7 miljoner.

De har ingen svensk statistik men jag har använt Google Ad Planner för att försöka göra ett estimat av svenska användare. Ad planner ger bara besökare på siten, mycket av detta sköts via mobil uppkoppling som ej behöver snappas upp av siten, så jag har kollat relationen sitebesökare och användare på global basis, och gör samma antagande för Sverige.

Foursquare – 3,4 M unika på siten, 2,7 M användare.

Gowalla – 390 K på siten, 402 K användare.

Skulle då ge ca 35 000 svernska användare på Gowalla, och bara 9  000 på Foursquare. Inte mycket folk egentligen, och intressant att Gowalla är oproportionerligt stort i Sverige.

Roligt är också att titta på affinitet med andra sirter, dvs vilka siter är besökarna är inne på mycket.

Gowalla är alltså 4 ggr större än Foursquare i Swerige, trots att det motsatta gäller internationellt.. Intressant är också att se att det är medienördarna som tagit tjänsten till sitt hjärta; Störst affinitet med Resume och Dagens Media.

Foursquare är riktigt litet i Sverige enligt mina estimat. Jag och 9 000 själar till. Inte alls samma mediefokus här, lite mer ekonomi/nyhetsprägel i affiniteten.

Det intressanta med de här tjänsterna, både för Svensk del och internationellt, är den framtida potentialen för marknadsföring. De får orimligt mycket press baserat på de låga användartalen, men potentialen ligger i att ge folk anpassade erbjudanden beroende på var de befinner sig, och vart de rört sig tidigare. Får blogga mer om det framöver..

Tidigare skrivet om detta

Annan kik på statistiken; http://liesdamnedliesstatistics.com/2010/08/foursquare-dwarfs-gowalla-but-is-it-the-future-of-check-in-based-networking.html

Min kollega Micke om Gowalla; http://www.jagvillhaenblogg.se/2010/08/location-is-everything/

Feber om att visualisera Foursquare; http://feber.se/webb/art/185360/visualisera_dina_foursquareche/

DN om risken för inbrott när man avslöjar var man är 🙂 http://www.dn.se/nyheter/varlden/snalla-rana-mig-sajt-varnar-for-riskabla-statusuppdateringar-1.1048857

SvD om stressen med att alltid vara incheckad någonstans.